NAJAVA: Konferencija za novinare „Rizici ovisnosti o kocki“!

Operativni tim Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH za borbu protiv ovisnosti kocke u srijedu, 4. septembra, održaće konferenciju za novinare u Srednjoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, s početkom u 11.00 sati.

Novinarima će se obratiti rukovodilac Operativnog tima  Ismail Smajlović i vođa Istraživačkog projekta „Motivi, stavovi i percepcije kocke, klađenja i igara na sreću u BiH“ dr. Ahmed Kulanić, saopćeno je iz Operativnog centra.

Podsjeća se kako je Rijaset IZ 2019. godinu proglasio godinom borbe protiv ovisnosti kockanja, te da su do sada realizirane različite aktivnosti i programi.

Na konferenciji za novinare biće predstavljeni rezultati prvog kruga istraživanja u okviru longitudinalne studije o motivima, stavovima i percepciji kocke, klađenja i igara na sreću u BiH. Cilj ovog istraživanja bio je utvrđivanje pozicije problema kocke u odnosu na druge rizike po bh. društvo, ali i identifikacija ključnih motiva i indikatora u odnosu na kocku i klađenje. Istraživanje je provedeno tokom aprila i maja 2019. godine na uzorku od 1520 ispitanika oba pola, u dobnom rasponu od 18 do 77, godina sa područja cijele BiH.

Prema rezultatima ovog istraživanja, kocka, klađenje i igre na sreću su treći, najveći rizik po bh. društvo, odmah nakon konzumiranja droga i vožnje pod utjecajem alkohola.

Kada su u pitanju motivi kockanja, prema rezultatima vidljivo je da su ekonomski motivi dominantni, iako većina ispitanika istovremeno smatra da su šanse za dobitak veoma male ili nikakve.

Kampanja protiv pošasti kocke

Rijaset IZ u BiH

Zelenih beretki 17

71 000 Sarajevo

tel: +387 33 533 172

O kampanji

    Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula je javnu informativnu kampanju o borbi protiv poroka kockanja te je u tom kontekstu 2019. godina proglašena godinom borbe protiv pošasti kocke.

  • Opširnije...

Log in