Otvorena konferencija o mogućnostima Islamske zajednice u prevenciji ovisnosti o kockanju

U Zenici je otvorena konferencija o mogućnostima Islamske zajednice u prevenciji ovisnosti o kockanju.

Organizatori su Operativni tim Rijaseta Islamske zajednice za borbu protiv kockanja i Islamski pedagoški fakultet (IPF) u Zenici, a pokrovitelj Vijeće muftija Islamske zajednice (IZ).

Konferenciju je otvorio muftija zenički hfz. dr. Mevludin ef. Dizdarević kao izaslanik reisu-l-uleme IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića.

– Pojedini problemi u društvenoj zajednici ne tiču se samo onih koji su izravno uvučeni u njih nego oni svoje posljedice prelivaju i na cjelokupnu zajednicu. Jedan od tih problema je i svakako problem kockanja koji je Islamska zajednica prepoznala kao krupan te se opredijelila da, između ostalih aktivnosti organizira i ovu konferenciju – rekao je muftija Dizdarević.

– Cilj i ambicija Islamske zajednice je da resurs IZ, a Islamski pedagoški fakultet jeste bitan istraživački resurs IZ, usmjeri na označavanje onih problema koji su presudni za našu društvenu zajednicu. Problem kockanja nije jednostavan problem. On je višeslojan i zahtijeva da se sa svih aspekata društva nadnesemo nad njega i pokušamo staviti neke vjerodostojne odgovore – pojašnjava Dizdarević i dodaje da društveno politička šira zajednica mora dati svoj doprinos.

– U tom pogledu svi zajedno možemo doprinijeti da barem umanjimo efekte ovoga problema jer, kako kaže jedna engleska poslovica, da bi se komaraca riješili ponekad je potrebno isušiti cjelokupnu baru – zaključio je muftija Dizdarević.

Teme konferencije

Teološki aspekt razumijevanja ovisnosti o kockanju, Znanstvenoteorijska i empirijska saznanja o odrednicama problematičnog kockanja, Socijalna politika i javnozdravstvene strategije odnosa prema fenomenu kockanja, neke su od tema koje će biti obrađene tokom konferencije.

Planirano je također da eminentni stručnjaci govore i o psihosocijalnim determinantama kockanja mladih, pojavi kockanja kao strategije savladavanja svakodnevnice u BiH, kao i socio-demografskim aspektima i obilježjima kocke, klađenja i igara na sreću među Bošnjacima u BiH.

Bit će riječi o literarnoj tematizaciji problema kocke, tretmanu kockanja u monoteističkim religijama židovstvu i kršćanstvu, praksi kockanja u vrijeme objave Kur'ana, te rasprostranjenosti igranja na sreću među srednjoškolcima i značaj religioznosti kao faktora prevencije.

Islamska zajednica je 2019. godinu proglasila godinom borbe protiv poroka kockanja, te je sutrašnja konferencija jedan od doprinosa da se vjernicima skrene pažnja na tu štetnu i negativnu pojavu sa nesagledivim ekonomskim i moralnim posljedicama po bh. društvo.

Kampanja protiv pošasti kocke

Rijaset IZ u BiH

Zelenih beretki 17

71 000 Sarajevo

tel: +387 33 533 172

O kampanji

    Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula je javnu informativnu kampanju o borbi protiv poroka kockanja te je u tom kontekstu 2019. godina proglašena godinom borbe protiv pošasti kocke.

  • Opširnije...

Log in